Ingredience
- 2 kachní prsa
- 2 lžíce oleje
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl
- špetka kmínu
- pepř
- —–
- 300 g čočky
- 50-70 g slaniny
- šalotka
- 1 mrkev
- kousek celeru
- čerstvá kapie
- 4 sušená rajčata bez oleje
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- sečuánský pepř s chilli
- pár kapek octu balsamiko
- sůl
- špetka cukru – podle chuti
Postup
- Kachní prsa omyjeme a osušíme. Kůži nařízneme do mřížky. Osolíme, mírně posypeme kmínem, osolíme a potřeme česnekem smíchaným s olejem. Necháme uležet do druhého dne.
- 1/2 hodiny před přípravou maso vytáhneme z lednice. Rozpálíme pánev a maso bez tuku opékáme kůží dolů 7 minut.
- Poté maso otočíme, necháme 2 minutky opékat a poté vložíme do vyhřáté trouby na 180 st. na 4-5 minut. Doba je orientační, každý kousek má trochu jinou váhu. Hotová prsa vyjmeme a necháme chvíli odpočinout
- Čočku namočíme na půl hodiny do studené vody. Uvaříme s kořením na skus, nesmí se rozvařit. Mezitím nakrájíme slaninu, šalotku a zeleninu na drobno.
- Nejdříve rozpustíme slaninu, přidáme šalotku a po chvíli i zeleninu. Společně restujeme a lehce podlijeme vývarem z čočky. Dusíme do měkka. Před koncem vmícháme nakrájená rajčata.
- Přebytečnou vodu z čočky slijeme a čočku smícháme s podušenou zeleninou, dochutíme. Odpočatá prsa nakrájíme šikmým řezem a podáváme s čočkovou přílohou.