Sádelníčky s ořechy

Ingredience

    • sádlo – 200 g
    • cukr moučka  – 200 g
    • mouka pšeničná hladká – 300 g
    • vejce – 1 ks
    • lískové oříšky – 100 g
    • kakao polévková lžíce – 15 g
    • skořice mletá – půl lžičky

Postup

1.

Vyjma ořechů promíchejte všechny ostatní suroviny do hutného, stejnorodého těsta. To nechte v lednici nejméně hodinu důkladně prochladit.

2.

Odleželé těsto rozdělte na stejnoměrné kousky, z nich vytvořte kuličky a ty pak roztlačte v posekaných oříšcích na stejně vysoké koláčky.

3.

Pečte je v troubě při 180 stupních podle velikosti 15 – 20 minut.

Vaření je tepelná úprava pokrmu, při které se pevné kusy vaří v kapalině (ve vodě nebo např. v mléce) při teplotě varu vody (100 °C). Teplo se při vaření šíří vodou prouděním, proto je třeba zahřívat pokrm odspoda, v pevných kusech se teplo šíří vedením. V případě vaření hustší kapaliny (omáčky ap.) je třeba proudění podporovat mícháním, jinak dojde k připálení. Vzhledem k poměrně nízké teplotě při vaření trvá vaření větších kusů dlouho.

Vařené pokrmy můžeme dochutit pomocí koření.

Při vaření masa se postup liší dle požadovaného finálního výrobku. Chceme-li získat vývar, vkládáme syrové maso do studené vody a tu postupně zahříváme až k varu. Naopak pro udržení co nejvíce šťávy ve vařeném mase vkládáme syrové maso až do vařící vody.

Tepelná úprava potravin je technologický postup úpravy potravin teplem. Tato činnost je obecně nazývána vaření či příprava jídla (resp. příprava pokrmů či příprava stravy). Příprava musí probíhat vždy tak, aby jídlo bylo vhodné ke konzumaci – tedy bylo po přípravě poživatelné. Jedná se o celou řadu různých metod, technik a technologií přípravy ve vzájemné kombinaci různých surovin a přísad tak, aby bylo dosaženo žádaného výsledku (kupř. smažení, dušení, pečení, restování, grilování, krájení, hnětení, krouhání, strouhání, míchání, ochutnávání, válení, řezání apod.).

K vaření jsou potřeba suroviny (obvykle se jedná o primární potraviny) a různé přísady a koření k dochucení základních surovin. Obvykle se postupuje podle předem daného návodu – receptury (kuchařský recept).

Autor příspěvku: administrator

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *